Product Description

Zašto pelet ?

Drveni pelet se proizvodi iz usitnjenog drveta, prešanog pod velikim pritiskom koji omogućava prirodno vezanje drveta. Peleti su ekstremno gusti i imaju mali udio vlage (<10%). Pri izgaranju peleti proizvode znatno manje emisije NOx, SOx, te CO od dozvoljenih graničnih vrijednosti.

Proizvodnja drvenih peleta počela je u Europi i SAD-u za vrijeme naftne krize 70-ih. Peleti su pružili jeftinu i kvalitetnu zamjenu lož ulju za vrijeme trajanja krize. Popularnost su stekli ponovo 90-tih kada su zemlje počele poticati upotrebu obnovljivih izvora energije. Drveni peleti su mali i pravilnog oblika što omogućava automatsko doziranje s vrlo finim podešavanjem.

Grijanje na pelete je:

  • Obnovljivo, proizvedeno iz biomase koja se obnavlja
  • Dugotrajno, povrat investicije u kratkom periodu
  • Ležerno i udobno, potpuno automatski sustav
  • Isplativo, niski troškovi održavanja i značajno niži troškovi grijanja
  • Čisto, proizvedeno iz čiste piljevine bez aditiva
  • Neutralno, neutralna emisija CO2
    Održivo, čuva okoliš, i stvara radna mjesta

Karakteristike peleta

Pošto je pelet proizveden isključivo od drveta, bez ikakvih dodataka, pelet ne sadrži nikakve tvari štetne po zdravlje. Drveni pelet je štedljiv, te održivi energent. Prosječno kućanstvo koristi oko 6 tona peleta na godinu. Kod odabira peleta potrebno je obratiti pažnju na kvalitetu proizvođača. Kvaliteta peleta je posebno bitna u domaćinstvima, gdje peleti upitne kvalitete mogu izazvati vrlo štetne posljedice.

Tehnologija

Drveni pelet se proizvodi iz usitnjenog drveta. Drvo se prvo mora osušiti na određeni stupanj vlage da bi bilo pogodno za daljnju obradu. Toplinska energija koja se koristi za sušenje drva je otpadna toplinska energija nastala proizvodnjom električne energije, te se ovim postupkom maksimalno iskorištava gorivo korišteno za proizvodnju električne energije. Nakon što je drvo osušeno i usitnjeno, ono prolazi kroz peletirku, stroj koji piljevinu protiskuje kroz matricu. Uslijed pritiska i utjecaja temperature, oslobađa se lignin koji služi kao prirodno vezivo te nastaju peleti. Formirani peleti odlaze na hlađenje te se pakiraju u vreće od 15 kg.