Većina kućanstava koja su prije napravila centralno grijanje, kao alternativa plinskom bojleru imaju instaliran kotao na drva. To je dobra opcija jer je u kući puno toplije, a opet jeftinije nego da grijete na plin.


Postanite naš fan na Facebook-u


Sigurno ste se susreli da Vam je u kući bilo prevruče (šta je i dobro jer sa plinom to neće biti nikad), a u kotlu je još ostalo drva i žara. U tom slučaju klapna dovoda zraka se zatvori (jer je postignuta željena temperatura kotla), a u kotlu se kondenzira i stvara smola koja se hvata na stijenke kotla i dimnjaka. Nakon nekog vremena, od tolike smole, se može i dimnjak zapaliti (meni je). Čim je klapna zatvorena, a u kotlu imate drva i žara, bespotrebno gubite energiju. To nije problem ako se dogodi jednom, ali kroz cijelu sezonu grijanja imate oko 20% – 30% gubitaka.

007Ti problemi se riješavaju ugradnjom akumulacijskog spremnika. Sa spremnikom dobivate uštedu na potrošnji drva od oko 30% te produžujete vijek kotla. Osim toga dobivate na komociji jer kada se jednom ta količina vode zagrije, ona u spremniku traje tako da se ne mora ići stalno u peć. Ako je navečer spremnik zagrijan ne mora se ići ložiti do podne.

Spremnik se ugrađuje između kotla i radijatora. Kotao grije vodu u spremniku, a prema potrebi ta zagrijana voda se distribuira od spremnika do radijatora. Šema spajanje je prikazana na slici dolje.

akumulacija_kotao

Dodatna pumpa se postavlja na izlazu iz spremnika i ona se pali kada je u kući potrebno da se zagrije. Sa tom pumpom upravlja termostat koji se nalazi u kući, on mjeri temperaturu i pali pumpu ovisno o potrebi. Kada se u kući postigne željena temperatura on gasi pumpu i toplina ostaje u spremniku. I ako se u kotlu ugasila vatra sustav radi i dalje jer ima topline u spremniku.


ISKUSTVA KORISNIKA

Mi imamo ugrađen takav spremnik i jako smo zadovoljni. Super nam je što smo dobili regulaciju grijanja koju prije nismo imali. Ako negdje idemo i nema nas cijeli dan, ujutro naložimo, spremnik se zagrije, na termostatu namjestimo na manju temperaturu. Kada dođemo u kući je toplo, voda u spremniku zagrijana, bez toga u kući bi bilo hladno jer se kotao ugasi i više ne grije. Kuća je potpuno neizolirana i ima lošu stolariju. Ujutro bi nam znala temperatura biti i 17*C. Od kada smo ugradili spremnik temperatura nikad nije pala ispod 20*C i nisam morao ići u ponoć zadnji put u peć da bi mi ujutro bilo toplo u kući.

Zima je bila topla tako da nemogu procijeniti koliko smo manje potrošili drva, ali uštedjelji jesmo. Jedino je greška što nisam uzeo spremnik koji ima u sebi spiralu za spajanje na solarni sustav.

Jako dobar sustav koji bi svakom preporučili tko ima kotao na drva.

IZVOR: zeelena.com.hr

Povezani proizvodi iz internet trgovine: